Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015


Η διεθνής απήχηση της Χρυσής Αυγής
Όσο πίσω και αν ψάξετε στην ιστορία του νεώτερου Ελληνικού κράτους, δεν θα βρείτε άλλη περίπτωση Ελληνικού πολιτικού κόμματος, που να έχει μιμητές, θαυμαστές και πιστούς οπαδούς σε ευρωπαϊκές χώρες, πλην της Χρυσής Αυγής.
Και δεν εννοώ τα παραρτήματα των ελλαδικών κομμάτων, που συστήνονται στην αλλοδαπή, για τις ανάγκες της ομογένειας. Εννοώ αυτοτελώς ιδρυμένα λαϊκά κινήματα, με τους δικούς τους ηγέτες και τα δικά τους στελέχη, που εγκολπώνονται την ιδεολογία, τα σύμβολα και τα πολιτικά προγράμματα της Χρυσής Αυγής και απευθύνονται στον ντόπιο πληθυσμό.
Ορισμένα μάλιστα από αυτά δημιουργήθηκαν χωρίς προηγούμενες συνεννοήσεις με στελέχη του Λαϊκού Συνδέσμου, ακολουθώντας απλώς τη βούληση των πολιτών στην χώρα τους, που διακρίνει στην πολιτική δράση της Χρυσής Αυγής, ένα καινούριο όραμα για την Ευρώπη των Εθνών

Στην  Ισπανία παραδείγματος χάριν δημιουργήθηκε η  Amanecer Dorado, που χρησιμοποιεί ατόφια τα σύμβολα και το όνομα της Χρυσής Αυγής. Όπως μας πληροφορεί το ρεπορτάζ του ιστότοπου iefimerida, αρχηγός της είναι ο Αντόνιο Βισέντο, άνθρωπος με σημαντική δράση στην Ισπανική πολιτική σκηνή. Ωστόσο στελέχη της Χρυσής Αυγής αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε σχέση με τη δημιουργία της amanecer dorado, παρά το γεγονός ότι το ισπανικό κόμμα χρησιμοποιεί απαράλλαχτα τα σύμβολα τους. Το λογότυπο της ισπανικής amanecer dorado [χρυσή αυγή] 

Χρησιμοποιεί ατόφια τα σύμβολα της Χρυσής Αυγής, καθώς και τον αυτοπροσδιορισμό της ως λαϊκού συνδέσμου [movimiento popular]Στην Ιταλία δραστηριοποιείται εδώ και καιρό η Alba Dorata, με ηγέτη τον Αλέξανδρο Γκαρντόζι, ο οποίος στα κοινωνικά δίκτυα, εξελληνίζει τρόπον τινά το όνομα του σε Alexandros αντί του ιταλικού Alessandro, 
Ο Γκαρντόζι αξιοποίησε την πλατιά δημοφιλία της Χρυσής Αυγής στη γειτονική χώρα, αντιγράφοντας επακριβώς τα πολιτικά της προγράμματα, προσαρμοσμένα φυσικά στις συνθήκες της σύγχρονης Ιταλικής κοινωνίας.

Το λογότυπο της ιταλικής Alba Dorata

Δεν είναι όμως μοναχά οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου στις οποίες η Χρυσή Αυγή έχει πλατιά απήχηση.
Στον καθεστωτικό βρετανικό ιστότοπο galaxyA, δημοσιεύεται άρθρο που αναφέρεται στη δημιουργία της πολιτικής κίνησης New Dawn, από βρετανούς εθνικιστές, τους οποίους κατηγορεί[!] ότι βρίσκονται σε απευθείας συνεννόηση με τη Χρυσή Αυγή και ετοιμάζονται να οργανώσουν συγγενικό ιδεολογικά κόμμα, στο Λονδίνο.
Αν και οι πολυπολιτισμικοί Εγγλέζοι δημοσιογράφοι δεν κρύβουν τους φόβους τους για μια πιθανή διείσδυση των ιδεών της Χρυσής Αυγής στη Βρετανία [λες και η διακίνηση Ιδεών αποτελεί έγκλημα] ωστόσο μέσα από τη ίδια την ανησυχία τους διαφαίνεται ξεκάθαρα η απήχηση που έχει η Χρυσή Αυγή στις λαϊκές μάζες της γηραιάς Αλβιώνος.

Στη Σουηδία παράλληλα, ανθεί ένα πολύ ισχυρό λαϊκό κίνημα υποστήριξης της Χρυσής Αυγής. 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου